Hozzávalók:
Tésztához:
- 400 gr liszt
- 25 gr élesztő
- 180 ml tej
- 3 ek cukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 kk fahéj
a tálba:
- 50 ml tej
- 3 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
A tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt meleg tejben 1 tk cukorral és 1 tk liszttel futtasd fel, majd a hozzávalókból gyúrj könnyű tésztát. Formázz belőle cipót, kevés liszttel szórd meg és letakarva keleszd 30 percig.
A tejet keverd el a vaníliás cukorral. A vajat vágd kisebb darabokra és a tejjel együtt tedd a tálba.
Formázz a tésztából gombócokat, és egymás mellé helyezd a cserépedénybe. Kend meg a kalács tetejét felvert tojással, fedd le és keleszd 30 percig.
A tálat fedd le és told hideg sütőbe. Az utolsó 10 percben vedd a cserépedény tetejét, hogy szép barnára süljön a kalács teteje.
220 fok. 35 perc
Tálald vaníliamártással, tetejét szórd meg kevés fahéjjal.
Jó étvágyat!