Tészta:
- 550 gr liszt
- 25 gr élesztő
- 100 gr cukor
- 80 gr vaj/margarin
- 300 ml tej
- 1 kk só
- 1 tojás sárgája
Töltelék:
- 60 gr cukor
- 25 gr kakaópor (cukrozatlan)
- 3 ek olaj
Tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel 2 dl langyos tejben 1 kk cukorral és 1 kk liszttel, majd gyúrj a hozzávalókból könnyű tésztát. Letakarva meleg helyen keleszd egy órát.
Nyújtsd a tésztát kb 0,3-0,4 cm vastag téglalapra. Vágd hosszában 3 egyenlő széles csíkra. Mindegyik csíkra tegyél egy kanál olajat és kend el.
A cukrot és a kakaóport keverd össze, és egyenletesen szórd a tésztacsíkokra.
Tekerd fel a csíkokat a szélesebb oldalától, mint a bejglit. A tészta széle alulra kerüljön, különben sülés közben szétnyílik. A tészták végét hajtsd be 1-2 cm-t mielőtt feltekered, vagy a tekerés után hajtsd a tésztahenger alá, így nem fog kifolyni a töltelék.
Tedd sütőpapírra a rudacskákat.
Egy ollóval vágd be a tésztahengerek tetejét kb 45 fokban 3/4 részig, de ne vágd át a tésztát.
Az egyik darabot fordítsd jobbra a következőt balra és így tovább. Kend be a tetejét tojással és pihentesd a tésztát 15 percet.
Told előmelegített sütőbe, süsd szép pirosra.
180 fok, 15 perc
Jó étvágyat!
TIPP: Ha nem édes kalácsra vágysz, kóstold meg a sonkás kalászokat is. :))