A fiam - válogatós lévén - csak ezt a "fajta" lasagne-t szereti.
De ezt nagyon!


Hozzávalók:
- 12 db lasagne tésztalap
- 50 dkg darált hús (marha vagy disznó)
- 1 nagy fej darabolt hagyma
- 1 kis fej aprított fokhagyma
- 1 hámozott, darabolt paradicsom
- 500 ml sűrű paradicsomlé vagy egy doboz sűrített paradicsom
- olaj, só, bors
- ételízesítő kocka
- 2 tk. oregano
- reszelt sajt

Besamel
- 5 dkg vaj
- 3 ek liszt
- 500 ml tej
- 1/2 tk. őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Főzd meg a tésztát! (Ez furcsán hangozhat, de Én így készítem!) Mialatt a tészta fől, készítsd el a ragut. Olajon kissé párold meg a hagymát, a fokhagymával együtt, majd add hozzá a darált húst a fűszerekkel együtt (só, bors, 1/2 tk. oregano, ételízesítő kocka).

Pirítsd meg a húst, majd tedd bele a darabolt paradicsomot és süsd össze a hússal. Engedd fel a sűrű paradicsomlével (vagy sűrített paradicsommal), és adj hozzá 1 dl vizet. Fedd le, és főzd sűrűre.

Mialatt a ragu fől, készítsd el a besamelmártás-t. Olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lisztet. Kevergesd addig, míg egynemű masszát kapsz, vigyázz ne égjen meg (kb. fél perc). Két részletben add hozzá a tejet, folytonos keverés mellett, és a szerecsendiót. Legjobb ha fakanál helyett (kézi) habverővel dolgozol. Keverd teljesen csomómentessé, és vedd le a tűzről!
...
Tegyél egy ek. olajat két kisebb, vagy egy nagy tepsibe. Rétegezd egymásra az összetevőket.
Tésztalap - besamel - ragu - csipet oregano ... és kezd elölről - tésztalap - besamel ... stb, míg minden összetevő elfogy. A tetejét szórd meg reszelt sajttal, majd tedd a sütőbe annyi időre, míg a sajt ráolvad a tetejére és egy picit megpirul. Tálald melegen!
Jó étvágyat!


TIPP: Főzd meg a tésztát! Ez egyszerűnek hangzik, de nem az. Gondolj csak bele! Hosszú, széles tészta, és nem szabad, hogy összeragadjon, és nem szabad, hogy túlságosan megfőljön. (Ez ugyan érvényes minden tésztára!)

Tehát nagy fazék, fél dl. olaj, 1 ek. só, és NE főzd az összes tésztalapot egyszerre! Főzz meg először csak 6 db-ot, majd a másik 6-ot. Keverd meg gyakran, és közben válaszd szét a tésztalapokat. Amikor kiveszed a fazékból, tedd azt egy fakanállal, aminek a nyelére "akasztod" a kész tésztát, amit így könnyebb "belehajtanod" a tepsibe. Mellesleg, ha megfőzöd a tésztát, a sütési idő jelentősen lerövidül. Konkrétan csak addig tart, amíg a sajt megpirul/ráolvad a tetejére. :)