Hozzávalók:
- 500 gr liszt
- 1 cs szárított (7gr) élsztő
- 50 gr puha vaj
- 110 gr cukor
- 100 ml langyos víz
- 120 + 30 ml langyos tej
- 1 kk só
- 4 ek kakaópor
Tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés:
A másik felét tedd vissza a keverőtálba, add hozzá a tejet a kakaóport és jól dolgozd össze. Amikor kész, ezt a tésztafelet is takard le és keleszd addig ameddig a másikat.
A megkelt cipócskákat vágd egyenként 12-12 darabra.
Tedd lisztezett felületre a darabokat, majd nyújtogasd kisebb rudakká. Pihentesd 5 percet.
Nem kell a rudakat formázni, nem kell, hogy szép legyen, egyszerűen csak lapogasd össze hosszanti irányban.
A rudacskákat nyújtogasd hosszabb rudakká, és pihentesd 5 percet.
Egy kakaós és egy fehér rudacskát csavarj össze, majd hajlítsd gyűrűformára.
A kalácsokat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg tetejüket tojással.
Előmelegített sütőben süsd szép barnára a tetejüket.
200 fok 20 perc.
Jó étvágyat!
TIPP: A fiam szerint a "legeslegeslegfinomabb" kalácsom a Krémes kalács. Eddig! :))