Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 25 g élesztő
- 200 ml tej
- 40 g cukor
- 30 g olvasztott vaj
- 1 tojássárga
- 1 ek. rum
- 1/2 kk só
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd föl 100 ml tejben 1 kk. liszttel és 1 kk cukorral, majd a hozzávalókból gyúrj laza tésztát. (Dagasztógéppel hipp - hopp kész.) Takard le, és keleszd 30 percet.
A megkelt tésztát nyújtsd ujjnyi vastagra, majd fánkszaggatóval szaggasd ki. A fánkocskákat tedd lisztezett felületre, 2 ujjnyi távolságra egymástól, majd kend meg tetejüket olajjal, takard le alufóliával, és pihentesd 15 percet.
Melegíts bőséges olajat egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben. Csúsztass bele 4-5 fánkot, lefedve fél percet, majd a fedőt levéve, másik oldalukra fordítva újabb fél perc alatt süsd szép aranybarnára. Nagyon figyelj a sütésnél, mert a fánkok valóban villámgyorsan megsülnek.
Szűrőkanállal szedd a fánkokat papírtörlőre, majd halmozd tálcára, és szórd meg porcukorral.
Jó étvágyat!