Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 20 gr só
- 7 dl meleg víz
- 1 kk cukor
Töltelék:
- 1 kis üveg Bolognai mártás
- 1 kis üveg (fűszerezett) paradicsom mártás
- 20 dkg Ementáli sajt (de bármilyen lehet ami reszelhető és szereted)
- 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel 2 dl vízben (a 7dl-ből!) a cukorral és egy kávéskanál liszttel. Én dagasztógépbe teszem a hozzávalókat, mert így könnyebb 1 kg liszttel dolgozni, és sima tésztát dagasztatok. Ha készen vagy a dagasztással, formálj kerek bucit, szórd meg pici liszttel, fedd le és keleszd kb. 40 percig.
Ha a tészta szépen megkelt, vágd nyolc részre, és formálj belőlük kisebb bucikat. Helyezd őket lisztes felületre. Közben reszeld le a sajtot, így hagysz egy kis időt pihenni a tésztának.
Nyújtsd a gombócokat kerek, kisebb lapokká. Minden gombócot nyújts ki és hagyd lisztezett felületen. Közben keverd össze a két mártást. Így a tészta ismét pihen egy kicsit. Ha kész vagy, a kerek lapokat nyújtsd még egy kicsit, nem túl nagy lapokká. Oszd el a mártást és a sajtot, mind a nyolc lapon, de ne kend meg, csak egy kupacba tedd rá. Ne is középre, mert a tészta másik végét rá kell majd hajtani. A sajtból tegyél félre a calzone tetejére a szóráshoz.
A tészta szélét körben vizezd be egy kicsit, majd minden korongot hajts félbe. Egy villa segítségével nyomkodd jól össze az érintkező végeket. Tedd a calzone-kat sütőpapírra, kend meg a tetejüket felvert tojással és szórd meg sajttal. Ha mindezekkel készen vagy, csak ezek után kezd el melegíteni a sütőt a sütéshez!
200 fok, 15 - 20 min.
TIPP: A töltelékbe bármit beletehetsz, amit te és családod szeret. ... csak a fantázia szab határokat.