A NAGY kedvenc ... egy NAGY bögre kakaóval ... vagy, ha már itt vagyunk, egy olasz cappuccino-val! :))
A tészta:
A tészta:
· 50 dkg liszt
· 2.5 dl tej
· 8 dkg cukor
· 5 dkg friss élesztő
· 8 dkg vaj
· 0.5 kiskanál só
· 1 db tojás
· 5 dkg mazsola
· 1 db citrom
· 5 dkg mandulaforgács
A tetejére:
· 5 dkg mandula vagy nem olvadó cukor
· vaj
· 1 db tojássárgája a megkenéshez
Elkészítés:
Elkészítés:
Futtasd fel az élesztőt 1dl tejben, 1kk. cukorral és 1kk. liszttel. A liszthez add hozzá a többi langyos tejet, cukrot, a vajat, a sót és a tojást, az élesztős tejet, és gyúrd sima tésztává, dolgozd jól ki. Keleszd letakarva 30 percig.
Áztasd be a mazsolát langyos vízbe. Reszeld le a megmosott citrom héját, és a lecsepegtetett mazsolával és a mandulaforgáccsal együtt dolgozd össze a tésztával. Formálj három egyenlő hosszú tekercset, és fond copfba.
Kend meg tojássárgájával,és szórd meg a durvára összevágott mandulával. Keleszd még 20 percig. Kenj ki egy tepsit, (vagy használj sütőpapírt) és süsd meg a kalácsot.
150 fok, 50 perc -1 óra .
150 fok, 50 perc -1 óra .
Ha túl gyorsan barnulna, fedd le alufóliával.
Jó étvágyat!
TIPP: A mazsolát áztasd rumba vagy likőrbe! A képen látható kalácsot, szavarin formában sütöttem :))
TIPP: A mazsolát áztasd rumba vagy likőrbe! A képen látható kalácsot, szavarin formában sütöttem :))