Hozzávalók 12 db-hoz:
Tészta:
- 40 gr olvasztott, majd lehűtött vaj
- 400 gr liszt
- csipet só
- 2 ek cukor
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tojássárga
Töltelék:
- 200 gr túró
- 40 gr puha vaj
- 1 tojássárga
- 2 ek. vaníliapuding - por (elhagyható)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 ek. citromlé v. 1 tk. reszelt citromhéj
- 1/2 kk. fahéj
- 50 gr mazsola
Tetejére:
a kenéshez
- 1 tojássárga
- 2 ek tej
a szóráshoz
- porcukor
Elkészítés:
Langyos tejben futtasd föl az élesztőt 1 kk. cukorral, és 1 kk. liszttel. A hozzávalókat dolgozd össze. Egyszerűbb (ha van) keverőgéppel, mert ez a tészta, nem "arról híres", hogy laza és ragad. Hát nem. Ez egy tömör gyönyör(űség) lesz :)) Pici liszttel megszórva és letakarva, keleszd egy órán keresztül, lehetőleg meleg helyen, vagy annak közelében.
A töltelékhez a hozzávalókat keverd össze. Majd nyújtsd a tésztát téglalap alakúra, kb. 0,5 cm vastagra. Vágd hosszában három egyforma csíkra, amit felezz meg, majd mindkét felet újra felezd meg. Így kapsz 12 db. tészta - négyzetet.
Oszd el a tölteléket a négyzeteken, majd a szemben lévő sarkokat kissé nyújtsd meg és a töltelék fölött borítsd egymásra.
Tedd a táskákat sütőpapírral bélelt sütőlapra, vagy tepsibe, és kend meg a tetejüket a tejjel elkevert tojássárgával. Pihentesd 10 percig, majd előmelegített sütőben süsd, míg aranybarnák lesznek.
180 fok, 20 perc.
Sütőrácson hagyd kihűlni, majd szórd meg porcukorral.
TIPP: Még finomabb a túrós táska egy kevéske szilvalekvárral vagy mákos töltelékkel. De mazsolával és fahéjjal ízesített almakompóttal töltve is fenséges.